Home
 

Svjetski dan životinja 2014.

IMG_4810Dragi ljubitelji životinja,
“Topla šapa” već treću godinu od svog osnivanja obilježava najznačajniji dan za životinje – Svjetski dan životinja, koji se diljem svijeta obilježava svake godine 4. oktobra. Prve godine smo napravili promotivnu kampanju o životinjskim pravima u svim osnovnim i srednjim školama na području općine Velika Kladuša, prošle godine smo proslavili ovaj dan na najbolji mogući način – velikom manifestacijom “BiH ima srce za životinje” s preko 200 učenika iz škola ovog grada, a ove godine odlučno smo proširili našu borbu za azil za životinje u Velikoj Kladuši na globalnu razinu putem Care2 platforme. Tako smo na našoj peticiji “Demand An Animal Shelter In Velika Kladusa, Bosnia and Herzegovina” u samo 10 dana prikupili preko 2000 potpisa ljubitelja životinja diljem svijeta! Uz to, naša članica i ambasadorica Svjetskog dana životinja za Bosnu i Hercegovinu Ilhana Škrgić je o ovoj inicijativi i njenim plemenitim ciljevima upoznala i jednog od predsjednika BiH, gosp. Željka Komšića, a o neophodnosti skrbi za napuštene životinje, poglavito za pse lutalice, te o rješenjima koje Velika Kladuša, ali i čitava zemlja može i mora implementirati kako bi se stalo na kraj njihovoj patnji možete čuti sutradan na valovima Radija Velike Kladuše od 16h u emisiji “Općinske aktuelnosti”. Gosti su bili Zemina Hušidić, direktorica OŠ “Podzvizd”, Zemira Topčagić, nastavnica razredne nastave, Ilhana Škrgić, predstavnica “Tople šape”, te Elma, Asmira i Elma, učenice ove škole, čiji se uposlenici i učenici suočavaju s ovim problemom svaki dan, te pokušavaju pomoći psima lutalicama u području škole.
I dalje prikupljamo potpise za izgradnju azila, koji je uz konstantnu sterilizaciju i prethodno sproveden projekt registracije kućnih ljubimaca jedino efikasno i humano rješenje za ovaj gorući problem – ako niste potpisali, možete to učiniti ovdje i pridružiti se preko 2000 ljubitelja životinja diljem svijeta koji su čuli o ovom užasnom stanju u Velikoj Kladuši i žele da se ono promijeni – pomozite nam da dođemo do 5000 potpisa koje ćemo predatu načelniku i Općinskom vijeću!
Za više informacija o Svjetskom danu životinja, posjetite službenu stranicu inicijative na www.worldanimalday.org.uk, pročitajte naše prethodne postove (uključujući proslavu 2013. na “Projekti”), a možete dobiti i prigodnu brošuru koju smo pripremili s ciljem upoznavanja s ovim značajnim danom,
Sretan vam Svjetski dan životinja i da sljedeći dan dočekamo s registriranim i sterilisanim kućnim ljubimcima i azilom za one životinje koje nemaju svoj dom!


Top