Home
 

Svjetski dan životinja 2013.

”

Ovdje ćete naći informacije i vijesti vezane za obilježavanje Svjetskog dana životinja 2013.:

6. OKTOBAR – PROSLAVA SVJETSKOG DANA ŽIVOTINJA – “BiH IMA SRCE ZA ŽIVOTINJE”!

DSC06533Proslava Svjetskog dana životinja pod nazivom “B&H ima srce za životinje” je održana u petak, 4. oktobra, u sali OŠ “25. novembar” Velika Kladuša, s preko 200 učenika iz četiri škole i brojnim nastavnicima i roditeljima! Veliko veselje je trajalo par sati, uz pjesme, ples, crtanje, glumu, kino sa crtanim filmovima, sendvičima i sokovima, te slasticama koje su nam darovali prijatelji životinja Podravka d.o.o. Sarajevo, Slastičarna “Krajišnik” Velika Kladuša i dragi roditelji naših mališana! Ambasadorica Svjetskog dana životinja za Bosnu i Hercegovinu Ilhana Škrgić predstavila je naš program na početku prigodnog programa, u kojem smo gledali mališane kako plešu poseban ples uz “Animal Song”, uz vodstvo nastavnica Mirsade Džebić i Edine Dizdarević, koja je napisala tekst, te kojima se priključio i I razred pod vodstvom nastavnice Nermine Imerovske; glume u predstavi “Oprostite mi, moji dragi cuceki” pod vodstvom nastavnice Veldine Alibegić, te recituju i pjevaju stihove nastavnice Sanje Ljubijankić i pedagoga Miralema Hodžića o napuštenim životinjama!

DSC06542Učenici su crtali u slikarskoj grupi pod vodstvom nastavnika Hasana Bekanovića, plesali i gledali crtane filmove zahvaljujući nastavniku Jasminu Vukaliću, i uz svu pažnju i brigu svojih nastavnica Zehide Husović, Jasminke Pajazetović, Jasminke Dizdarević i Nafe Veladžić. Stvarali su zajedno i družili se, stapajući svoja velika dječija srca u još veće srce, ono koje BiH ima za životinje! Hvala svim školama koje su učestvovale, hvala svim učenicima, nastavnicama, roditeljima i direktorima/direktoricama Zemini Hušidić, Snježani Ćejvanović, Teufiku Žaliću i Sakibu Selimoviću na podršci i zajedničkom slavlju! Također se zahvaljujemo Hajrudinu Muhamedagiću, predsjedniku Udruženja, te Nafki Grahović i Hajriji Muhamedagić na pravljenju sendviča i delicija za naše mališane, te ukrašavanju sale!

Ovdje je vijest koja je objavljena na stranici Radija Velike Kladuše, našem medijskom sponzoru, dok ćemo uskoro postaviti i vijest s portala Nezavisnih krajiških novina www.ReprezenT.ba. Uskoro ćemo objaviti i rezultat akcije prikupljanja hrane za pse lutalice kod OŠ “25. novembar”, koju su pokrenuli učenici VIIId razreda pod vodstvom nastavnice Mevlije Trgić, koji su nam ujedno pomogli u čišćenju sale.

Ispod možete pogledati video snimke koje je načinila naša fotografkinja, nastavnica Nizama Muhamedagić na proslavi, dok je galerija dostupna ovdje!

4. OKTOBAR – SRETAN DAN ŽIVOTINJA!

Sretan vam Svjetski dan životinja, dragi mali i veliki ljubitelji životinja! Danas vas sve očekujemo široko otvorenih srca na našoj manifestaciji “BiH ima srce za životinje”, koja će se održati u sali OŠ “25. novembar” Velika Kladuša, s početkom u 11h. Tu ćemo pjevati, plesati, crtati, glumiti i igrati se s 200 učenika iz našeg grada, te s brojnim nastavnicima i roditeljima! Sponzori događaja su Podravka, koja će nas počastiti Linoladom, štapićima i sokovima, te slastičarna “Krajišnik” iz Velike Kladuše, koja će nam ispeći ukusne kolačiće! Hvala našim sponzorima! Svi građani su također dobrodošli!
Mnogi ljudi imaju srce za životinje. Među njima su i oni koji su obasjani svjetlima pozornice – poput Veldine Alibegić, mlade pjevačice i kompozitorice iz Velike Kladuše, koja ne samo da stvara predivne pjesme, već je i nastavnica njemačkog jezika u OŠ “Sead Ćehić” Grahovo, te velika ljubiteljica životinja. Po uzoru na mnoge svjetske zvijezde, i Veldina je dala svoj glas životinjama i podržala “Toplu šapu” u pomaganju životinjama. Pored toga, Veldina će sa svojim učenicima otpjevati pjesmu za Svjetski dan životinja, te publici predstaviti predstavu “Oprostite mi, dragi moji cuceki”. Hvala ti, Veldina!

Veldina_Srce_01

Program manifestacije (kojeg možete skinuti i u brošuri klikom ovdje):

11:00h—11:15h— dolazak učenika i nastavnika
11:15h— 11:45h—priredba (predstava i pjesme)
11:45h—13:30h—radionice, kino, igraonice
13:30h—13:45h—priprema i slikanje uz srce
13:45h—14:00h—završetak manifestacije

Slijede tekstovi dviju pjesama od nastavnice Sanje Ljubijankić i pedagoga Miralema Hodžića za “Toplu šapu”. Iskreno se zahvaljujemo na ovim prelijepim stihovima koji će biti premijerno otpjevani na manifestaciji!

Koga voliš? – pitam ljude.

Neko travu, neko cvijeće,

Neko brda, neko polja,

Neko voćnjak u proljeće.

I ja volim bića živa

Životinje posebice

Mnogima su one krive

Samo zato što su žive.

Ja ih hranim, ja ih branim

I igram se s njima često

Nisu one zalud s nama

I njima je ovdje mjesto.

Kaplja vode, mrva kruha

Kad iz baših ruku krene

Da nahrani gladnu macu

Il’ napoji žedno štene

Svijet će ljepšim učiniti.

Sanja Ljubijankić

CUKE I MACE – NEZBRINUTA BIĆA

Evo stiže jesen i kiša se sprema

Mnogo malih bića svoga doma nema

Pitamo li se nekad u svom toplom stanu

Gdje borave ona po noći i danu

Vragolasti psići, umiljate mace

U prolazu na nas pogled nekad bace

Skrećući nam pažnju da oni postoje

Sklanjajuć’ se s puta jer se jako boje

Zima je na pragu, hrane je sve manje

U drveća već su ogoljele grane

Pomozimo mala nezbrinuta bića

Spremimo im hranu i vode za pića

Kada zima prođe, dođu topli dani

Naša mala bića mogu spavati i vani

A hranu i vodu i tada im pruži

Da im život bude radostan i duži

Miralem Hodžić

Vidimo se na manifestaciji!

22. SEPTEMBAR: HVALA SVIM ŠKOLAMA – VIDIMO SE NA PROSLAVI SVJETSKOG DANA ŽIVOTINJA!

dreamstimefree_114088Prije sedam dana smo objavili naš poziv za učešće u proslavi Svjetskog dana životinja, koja će se održati 4. oktobra u fiskulturnoj sali OŠ “25. novembar” Velika Kladuša, te smo pismeno obavijestili sve osnovne škole na području općine. Iskreno se zahvaljujemo pozitivnim odgovorima škola koje će zajedno s nama proslaviti ovaj veliki dan – vidimo se 4. oktobra, a za vas imamo i posebna iznenađenja koja ćemo uskoro objaviti, dragi učenici i nastavnice!

Ujedno pozivamo i sve roditelje i ostale građane koji nam se žele pridružiti, da dođu u salu od 11h do 14h i pridruže se slavlju! Taj dan ćemo prikupljati i donacije za hranu za pse lutalice, pa su nam svaka pomoć i veselo lice dobrodošli!

15. SEPTEMBAR: POZIV OSNOVNIM ŠKOLAMA: PROSLAVIMO ZAJEDNO SVJETSKI DAN ŽIVOTINJA!

sdz_sliderSvjetski dan životinja se slavi 4. oktobra i predstavlja jedan od najvažnijih datuma koje već tradicionalno obilježavamo zajedno. Prošle godine smo uz pomoć brošura i zidnih novina u nekoliko škola obilježili ovaj veliki dan, a ove godine želimo naše slavlje podići na još veći nivo i pružiti učenicima i nastavnicima kreativan dan u kojem će moći crtati, pjevati, plesati, glumiti i iskazati svoju ljubav prema ovim živim bićima s kojima dijelimo svijet. Uz to, ove godine imamo posebnu čast – naša članica i jedan od osnivača Ilhana Škrgić je u julu mjesecu ove godine postala Ambasador Svjetskog dana životinja za Bosnu i Hercegovinu, zbog čega naša manifestacija i nosi naziv „BiH ima srce za životinje“, koju će medijski popratiti i službena međunarodna stranica Inicijative za Svjetski dan životinja i drugi međunarodni i regionalni mediji.

Kada: 4. oktobar (petak), s početkom u 11h, završetak u 14h

Gdje: Fiskulturna sala OŠ „25. novembar“ Velika Kladuša

Aktivnosti: Crtanje, plesanje, pjevanje, gluma, gledanje crtanih filmova, osmišljavanje saobraćajnih znakova za životinje, pravljenje životinjskih maski, slobodni predah uz sok, sendviče i kekse

Vaši će učenici za vrijeme proslave imati obezbijeđene sokove i sendviče, te slikarski i ostali materijal za kreativno stvaralaštvo. Poseban štih proslavi će dati masovna koreografija uz pjesmice koje su naše nastavnice posebno osmislile za „Toplu šapu“ i Svjetski dan životinja! Zato se pridružite našem timu u sastavu: Edina Dizdarević, Nermina Imerovska, Veldina Alibegić, Sanja Ljubijankić, Hasan Bekanović, Mevlija Trgić, Nizama Muhamedagić i Ilhana Škrgić, zajedno s nama proslavite Svjetski dan životinja i pokažite da BiH ima srce za životinje!

Molimo vas da najavite svoj dolazak (ime nastavnice/nastavnika i broj učenika) do petka, 20. septembra do kraja radnog vremena na našu e-mail adresu: udruzenje@toplasapa.ba ili ilhana.skrgic@bih.net.ba.

Za više informacija, slobodno nas kontaktirajte na navedene e-mail adrese i posjetite našu web stranicu.

Veselimo se zajedničkom slavlju!

S poštovanjem,

Predsjednik Udruženja

Hajrudin Muhamedagić, dipl. upr. pravnik

26. JULI: ČLANICA “TOPLE ŠAPE POSTALA AMBASADOR SVJETSKOG DANA ŽIVOTINJA ZA BOSNU I HERCEGOVINU!

World_Animal_DayIlhana Škrgić, jedna od osnivača Udruženja za zaštitu životinja “Topla šapa” Velika Kladuša postala je ambasadorica Svjetskog dana životinja za Bosnu i Hercegovinu! Vijest je jučer objavila inicijativa Svjetskog dana životinja, koja je imenovala novu ambasadoricu, na svom službenom portalu www.worldanimalday.org.uk.

O veseloj vijesti i svojoj novoj tituli Ilhana kaže: “Izuzetno sam počašćena i sretna što sam postala ambasador Svjetskog dana životinja za Bosnu i Hercegovinu! Drago mi je da je trud koji ‘Topla šapa’ ulaže na zaštiti i dobrobiti životinja u Velikoj Kladuši prešla granice naše države i da je upravo predstavnik ovog udruženja dobio čast da predstavlja Svjetski dan životinja u Bosni i Hercegovini, te BiH u svijetu. Dat ću sve od sebe da ispunim zadatke ambasadora i poboljšam situaciju u kojoj se životinje nalaze u našoj zemlji, uz stalan rad na podizanju svijesti građana i razvijanju suosjećajnosti prema ovim predivnim živim bićima.” O ljudima koji su omogućili i pomogli njen rad i rad “Tople šape”, Ilhana dodaje: “Svoju veliku ljubav prema životinjama dugujem svojoj obitelji, a posebice svojoj mami, Hajriji Muhamedagić, koja mi je pružila veliku potporu i zaslužna je za sva moja postignuća, uključujući ovu nevjerojatnu čast. Zahvaljujem se i drugim dvama suosnivačima, svojoj kolegici Mevliji Trgić i Hajrudinu Muhamedagiću, svom dajdži, jer smo zajedno osnovali udruženje i svaki dan se trudimo da pomognemo životinjama. Iskrenu zahvalnost darujem i svojim kolegicama na poslu, nastavnicama Edini Dizdarević, Nizami Muhamedagić, Veldini Alibegić, Aureliji Karajić, Nermini Imerovskoj, Lejli Karajić, Sanji Ljubijankić i svim ostalima koji uz ‘Toplu šapu’ rade na edukaciji učenika i pomažu u našim školskim akcijama. Naravno, ne smijem zaboraviti i sve naše članove i volontere koji su pružili svu pomoć u nedavnoj akciji sterilizacije i našim promotivnim akcijama. Naposljetku, zahvaljujem se i inicijativi Svjetskog dana životinja na ovoj iznimnoj počasti i tome što su me učinili dijelom svog tima zaštitnika životinja diljem svijeta!”

Ilhana trenutno radi na velikom događaju “Bosna i Hercegovina ima srce za životinje”, kojeg će “Topla šapa” organizirati na gradskom trgu za 4. oktobar, Svjetski dan životinja. Više informacija o tome uskoro, a na sljedećem linku pročitajte više o ovoj vijesti:

http://www.worldanimalday.org.uk/ambassadors/bosnia-herzegovina/

Inicijativa za Svjetski dan životinja pokrenuta je 2003. i od tada se uspješno razvija na međunarodnom nivou, s preko 80 ambasadora diljem svijeta, potporom poznatih i slavnih osoba, te zajedničkim ciljem – poboljšanje uvjeta života svih životinja diljem svijeta i podizanje razine svijesti javnosti o životinjama. Svjetski dan životinja je pokrenut 1931. na konvenciji ekologa u Firenci kao način da se pokrene dijalog o zaštiti ugroženih vrsta. Datum 4. oktobar je odabran za Svjetski dan životinja zbog Dana gozbe Svetog Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja, koji pada na ovaj datum.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top