Home
 

Projekti

Kampanja_april2013_Veldina_07Podizanje svijesti građana o životinjskim pravima i zaštiti životinja je jedan od naših najvažnijih ciljeva. U tu svrhu provodimo par projekata u osnovnim i srednjim školama na području općine Velika Kladuša koji su tematski vezani za april – mjesec protiv okrutnosti nad životinjama te 4. oktobar – Svjetski dan životinja.
Pored toga smo osmislili i projekt registracije kućnih ljubimaca na prostoru općine Velika Kladuša, koji čeka na implementaciju od strane općine, a 2012./2013. godine, zajedno s Veterinarskom stanicom Velika Kladuša, ušli smo u projekt renoviranja prostorija kraj stanice za oporavak pasa lutalica nakon sterilizacije – što je išlo u prilog akciji sterilizacije koju je u julu 2013. proveo ETN – Europsko društvo za zaštitu životinja i okoline.

Naše brošure:
Brosura_za_zivotinje_2013

Brosura_za_zivotinje_Svjetskidanzivotinja

brosura_misli_2

brosura_april_1

————————————————————————————–
AKCIJA STERILIZACIJE ETN-A U VELIKOJ KLADUŠI, JULI 2013.
—————————————————————————————

Europsko udruženje za zaštitu životinja i prirode ETN će u periodu od 2. do 12. jula 2013. godine u Velikoj Kladuši sterilisati pse i mačke lutalice, kao i kućne ljubimce građana. U tu svrhu ćemo predstaviti rad ETN-a, metodu “Steriliši i pusti” i dobrobiti sterilizacije kao jedinog rješenja za problem pasa i mačaka lutalica:

Samo metoda „Steriliši-i-pusti“ će pomoći u smanjenju broja lutalica u Bosni i Hercegovini

Europsko udruženje za zaštitu životinja i prirode (ETN) se nalazi u Njemačkoj i provodi kampanje sterilizacije pasa i mačaka lutalica diljem Europe.

U mnogim zemljama južne i istočne Europe posljedice napuštanja nesterilisanih kućnih ljubimaca su očite: hiljade pasa i mačaka lutalica žive na ulici i stvaraju potomke svake godine. U kratko vrijeme populacija lutalica može doseći masivan broj.

No, napuštene životinje nisu jedine koje doprinose ovom porastu, kućni ljubimci koji nisu sterilisani se također razmnožavaju.

Ova situacija se također može naći u Bosni i Hercegovini. U velikim gradovima nekoliko hiljada napuštenih pasa živi na ulici i stalno se razmnožavaju. Mnoge gradske administracije su u prošlosti provodile masovna ubijanja lutalica, no to nije imalo nikakvog efekta na ukupni broj lutalica.

Kako bi se smanjio visok broj napuštenih životinja, postoji samo jedna efektna i humana metoda: Steriliši-i-pusti!

Životinje lutalice se hvataju na ulici, koje nakon toga sterilišu stručni veterinari. Ove životinje dobiju sav potreban medicinski tretman i nakon oporavka se vraćaju na ulicu. Vrlo je važno vratiti lutalice na tačno mjesto gdje su uhvaćene, tako da svaki pas može ponovno zauzeti svoj dotadašnji teritorij. U suprotnom, sterilisana životinja će se morati početi boriti za drugi teritorij u nepoznatom području a njegovo prijašnje područje će zauzeti nesterilisana životinja koja će se nastaviti razmnožavati.

Ista se stvar dešava ako su psi lutalice ubijaju. Svaki slobodan teritorij će trenutačno zauzeti druga lutalica, koja će se razmnožavati u tom području.

Stoga, ubijanjem lutalica neće se postići smanjenje populacije, već čak i povećanje.

Ova se situacija može susresti u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine, gdje su lutalice dugo vremena ubijane, no nije primjećeno smanjenje njihovog broja.

Stoga, ubijanje životinja lutalica nije samo barbarska metoda, već i u potpunosti nerazumna i nedjelotvorna metoda!

Gradske vlasti u nekim gradovima također hvataju pse na ulicama i prevoze ih na gradske deponije smeće, umjesto da ih ubijaju. No, premještanjem lutalica na drugo mjesto ne riješava problem, jer se psi nastavljaju razmnožavati i nove lutalice zaposjedaju prethodne teritorije u gradovima. Uz to, psi na deponijama za smeće često pate od ozbiljnih oboljenja i nedostatka svježe vode usljed nesanitarnih uvjeta.

Ubijanje ili premještanje lutalica ne smanjuje njihov broj!

Ovo je razlog zašto se ETN bori za implementaciju metode „steriliši-i-pusti“ diljem Europe.

Ljudi koji su prošli trening i koji su upoznati s područjem trebaju hvatati lutalice, nakon čega se lutalice sterilišu u veterinarskoj klinici ili centru za sterilizaciju i obilježavaju se markicom na uhu.

Veterinari ETN tima drže životinje dok se one ne oporave od kirurškog zahvata; u većini slučajeva lutalice se mogu pustiti nakon jedne noći. Ovo se dešava zbog činjenice da se koriste konci zašivanje koji se kasnije absorbuju (ne treba ih kasnije vaditi).

Sa svim životinjama treba postupati s poštovanjem i pažljivo dok se hvataju, jer životinje koje su preživjele brutalne način ophođenja često razviju probleme s ponašanjem, što može predstavljati problem kasnije, kada se psu pokuša naći novi dom.

Metoda  „Steriliši-i-pusti“ je dugotrajan pristup. Ne postoji način smanjenja populacije lutalica u kratko vrijeme!

Sterilisanjem se lutalice više ne mogu razmnožavati, što znači da se njihova populacija ne može povećati i problem će automatski biti riješen.

Za uspjeh kampanje je ključna stavka da se kućni ljubimci koje građani posjeduju također sterilišu, jer u suprotnom mogu doprinijeti razmnožavanju na ulici.

Pregled koraka koji se trebaju preduzeti:

– usvajanje metode „steriliši-i-pusti“ od strane općina i implementacija u kratkom roku

– financiranje sterilizacija u gradskoj klinici ili općinskom centru za sterilisanje

– stavljanje obilježavajućih markica na sterilisane lutalice

– treniranje lovaca na pse o tome kako se ophoditi prema psima na suosjećajan način

– treniranje veterinara

– obaveza sterilisanja i registracije kućnih ljubimava (putem mikročipa)

– izgradnja javnog skloništa za napuštene kućne ljubimce + za stare i bolesne lutalice

→ životinje se ne ubijaju, već usvajaju

– zabrana ubijanja lutalica + krivično gonjenje počinitelja

– edukativni programi u školama + kampanje u sredstvima javnog informisanja

O ETN-u:

Europsko udruženje za zaštitu životinja i prirode – Međunarodna mreža za zaštitu životinja

Europsko udruženje za zaštitu životinja i prirode (ETN) je jedna od najvećih organizacija za zaštitu životinja i prirode u Europi. Osnovano je 2001. godine i otad ga je podržalo više od 100.000 ljudi.

Fokus naših aktivnosti je rad na zaštiti životinja u europskom inozemstvu. Brojni psi i mačke lutalice pate u južnoj i istočnoj Europi od gladi, bolesti i zlostavljanja od strane lokalnih stanovnika. Ova patnja se može zaustaviti kroz dugoročno smanjenje populacije; stoga, zajedno s našim vlastiim veterinarskim timom, redovno provodimo velike akcije kastracije u susjednim zemljama. Naši rezultati govore sami za sebe: veterinari ETN-a su od 2004. godine proveli preko 75 akcija kastracije u preko 10 različitih zemalja. Naš veterinarski tim besplatno kastrira životinje lutalice i vraća ih na njihovu teritoriju, jer se tek tad može učinkovito smanjiti broj životinja lutalica. Tijekomkampanje kastracije informišemo lokalnu javnost o situaciji sa lutalicama i educiramo lokalne veterinare. Time pomažemo ljudima da pomognu sami sebi.

Također, rado savjetujemo općine o provedbi programa „steriliši-i-pusti“ (kastracija i puštanje), kao i o izgradnji efikasnih centara za kastraciju.
No i u Njemačkoj se zauzimamo za naša stvorenja. Borimo se za obavezu kastracije i registriranja za mačke, kako bi uspješno smanjili naš rastući broj mačaka lutalica. Stojimo protiv ilegalne trgovine štenaca i za etičko držanje životinja na farmama.

Glavni izazovi nam je trenutno širenje fenomena „sakupljanja životinja“. Animal Hoarder (sakupljač životinja) sakupljaju bolesne životinje kojima ne mogu pružiti adekvatnu brigu. U našem skloništu za životinje, “Wiesenfeld Farmi” u neposrednoj blizini Kassela, trenutno se nalaze psi jednog sakupljača životinja – smještaj nije uvijek lagan zadatak.  

„Hof Wiesenfeld“ nudi našim štićenicima velike prostore i kućišta, no i pored toga, imanje za zaštitu životinja za pse i mačke bi trebalo biti samo stanica na putu u stalnu obitelj.

U Muchu u regiji Bergisches Land nalazi se naše drugo imanje za zaštitu životinja. Na imanju „Hof Huppenhardt“ žive najviše stare i bolesne velike životinje, koje njihovi vlasnici više nisu mogli držati ili koje su spašene iz klaonica.

Uz naša područja djelovanja na zaštiti životinja, također se efikasno angažiramo s našim partnerom „Schutzstation Wattenmeer e.V.“ u području zaštite okoliša. Zalažemo se za očuvanje jedinstvenog staništa Wattenmeer, jer je očuvanje prirodnih staništa preduvjet za uspješnu zaštitu životinja i životinjskih vrsta.

S više od 100 partnerskih organizacija, ETN povezuje zaštitu životinja i prirode na jedinstven način i na taj način doprinosi zaštiti domaćih i divljih životinja.

Za više o ETN-u, posjetite: www.etnev.debrosure_etn

Brosure o nastupajućoj akciji sterilizacije:

Obavijest za javnost organizacije ETN

Predstavljanje – ETN

Brosura Sterilisi i pusti – ETN

Informativni materijal o sterilizaciji i ETN-u ljubazno ustupljeni od strane ETN-a.

(prijevod: Ilhana Škrgić)
——————————————————————————————————————————————-
APRIL – MJESEC PROTIV OKRUTNOSTI NAD ŽIVOTINJAMA
——————————————————————————————————————————————-

banner_stop_nasiljuMahatma Gandhi je rekao: “Veličina i moralni napredak naroda moći će se mjeriti po tome kako postupaju sa životinjama… Jedini način da živiš je da pustiš i druge živjeti.” No, je li nedužni pas kojem je rastrgana glava na Ilidži krajem prošle godine bio pušten da živi na miru? Da li su štenci koje je djevojčica monstrum u Bugojnu bacila u rijeku da se utope dobili priliku da prožive ijedan dan na ovom svijetu koji nam je svima jednako darovan? Ove i brojne druge životinje su pretrpjele i svakodnevno trpe mučenje i stravičnu smrt od strane okrutnih ljudi  koji se uopće ne mogu nazvati ljudima, jer, biti homo sapiens implicira da imamo humanosti u sebi!

Bosna i Hercegovina je 2009. godine dobila Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, čime je konačno sklonjena s crne liste zemalja u kojima ubijanje i mučenje životinja i dalje nije zakonski zabranjeno i kažnjivo. Član 3. ovog Zakona ukratko to sažima:

“Zabranjeno je životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, mučiti je i namjerno izlagati stresu i strahu.”

Nažalost, svjedoci smo da zločinci koji vrše nasilje nad životinjama ne posjeduju nikakav strah od kazne, niti zrno morala i suosjećajnosti koje bi ih zaustavilo u činjenju stravičnih djela protiv humanosti. Jer, sve životinje imaju prava!

Bilo da se gleda iz političke, vjerske, duhovne ili neke druge perspektive, prava životinja na život, vodu, hranu, dovoljno prostora i sveukupnu brigu su nezanemariva i ne mogu se negirati— ako već niste podarili toj životinji život, onda nemate prava ugrožavati isti, a kamoli je mučiti i ubijati!

Vlasnici životinja, ali i svi oni koji nemaju životinje, su odgovorni za poštivanje prava životinja i dizanje glasa u slučaju zlostavljanja životinje! Mi jedini imamo glas kojeg možemo dići protiv okrutnosti prema životinjama, umjesto da čekamo nekog drugog da to riješi. Upravo sada podignite svoj glas i spriječite okrutno djelo zločinaca protiv prava životinja, prijavite policiji iste, educirajte svoje voljene da se sa ljubavlju i pažnjom ophode prema kućnim ljubimcima i svim ostalim životinjama, udomite napuštene pse i mace, te idite korak dalje—bojkotujte nošenje krzna, proizvode testirane na životinjama i iskorištavanje životinja u cirkusima! Mi smo njihov glas—spriječimo njihovu patnju!

Borba za prava životinja je tek u svojim počecima. Ona će polučiti uspjeh jedino onda kada ljudi shvate pravu vrijednost životinja. Ta vrijednost ne ovisi isključivo o svojoj iskoristivosti i ljudskoj percepciji. Čovjek bi trebao uvažiti sva živa bića pa čak i ona koja se na prvi pogled ne čine toliko zabavna, privlačna ili odana. Naposljetku, sve se svodi na činjenicu da se moramo suočiti sa svojim strahovima, a najjači od tih strahova jest tijek našeg razvoja nakon što životinjama uvažimo njihova prava.

Pridavanje određenih prava životinjama znači korištenje humane kreativne moći za traženje alternative eksploataciji životinja. Ovakav će stav dovesti do etičke revolucije, koja će biti mnogo uviđajnija i utemeljenija od ikoje industrijske ili političke revolucije u našoj povijesti.

Potpuno oslobođenje životinja dovodi do potpunog oslobođenja čovjeka!

NA ŠTO OBRATITI PAŽNJU KOD ŽIVOTINJE KOJU VIDITE:

  • Infestacije krpeljima ili buhama. Takvo stanje, ukoliko se pravilno ne liječi kod veterinara, može dovesti do smrti životinje
  • Rane na tijelu
  • Dijelovi gdje nedostaje dlaka na tijelu
  • Ekstremno mršave životinje koje umiru od gladi
  • Šepanje
  • Vlasnik koji udara ili na neki drugi način fizički zlostavlja životinju
  • Psi koji su ostavljeni bez hrane i vode, obično zavezani lancem
  • Psi koje je udarilo auto ili pokazuju neke od gore spomenutih znakova, koji nisu dovezeni veterinaru
  • Psi koji su ostavljeni vani bez skrovišta na ekstremnim vremenskim uvjetima
  • Životinje koje se skupljaju u strahu ili postaju agresivne pri dolasku vlasnika

SVAKI POČETAK JE TEŽAK, ALI VRIJEDAN!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top