Home
 

Uspješno riješen slučaj zlostavljanja konja – juli 2013.

Na poziv gdina Enesa Arapovića iz Udruženja obrtnika Velike Kladuše, članice Udruženja za zaštitu životinja “Topla šapa” Velika Kladuša Hajrija Muhamedagić i Ilhana Škrgić su u popodnevnim satima 17. jula 2013. policiji prijavile slučaj zlostavljanja konja u Trnovima, općina Velika Kladuša. Policijski službenici su odmah, uz prisustvo članova Udruženja, izašli na teren i utvrdili da se radi o teškom zanemarivanju životinje i teškoj povredi članova 3. i 4. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH (“Službeni glasnik BiH”, 25/09). Konj se nalazio u ograđenom prostoru u blizini automehaničarske radnje “Milijunaš”, čiji radnici su davali konju vode da ne umre od žeđi na velikoj julskoj vrućini. Nije imao hranu, osim osušenog busenja s trnjem, te nikakvu zaštitu od vremenskih neprilika. Dok smo bili tu i tražili vlasnika, prolaznici su nam prilazili i govorili da je konj tu nekad ostavljen po osam dana bez obilaska vlasnika i bilo kakve brige.
Nakon što smo saznali ko je vlasnik nesretne životinje, zaputili smo se s policijom nekoliko kilometara dalje i suočili vlasnika N.K. iz Trnova o teškoj povredi zakona i mogućim novčanim posljedicama, nakon čega je vlasnik obećao vratiti konja na svoju zemlju i štalu, te mu obezbijediti hranu i vodu, te sklonište od sunca, što je ubrzo i učinio.
Zahvaljujemo gospodinu Arapoviću na prijavi i brizi za ovu životinju, te policijskim službenicima Policijske stanice Velika Kladuša na brzom i efikasnom izlaženju na teren! Konju će odsad biti zasigurno bolje, a mi smo sretni što smo uspjeli pomoći jednoj životinji na ovakvim nesnosnim vrućinama i spriječili dalje maltretiranje.
Ispod možete vidjeti konja i nesnosne uvjete na licu mjesta:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top