Home
 

Napuštene mace u Božijoj kući: kako je jedan imam u Istanbulu udomio mačke u džamiji

cats-main_3553189bIstanbul je poznat po svojim mnogobrojnim mačkama, koje građani i prolaznici redovno hrane i pripremaju kutije s dekama kao zaštitu od vremenskih nepogoda. Međutim, mace su ipak beskućnici, a jedan imam im je odlučio pomoći tako što ih je sklonio u džamiju u kojoj sad mačići i mačke mogu jesti i odmoriti se od opasnosti koje vrebaju vani. Prema pisanju Telegraph-a, imam Mustafa Efe zove mačke “gošćama” džamije, u kojoj su se već lijepo udomaćile – utoliko da je jedna mačka donijela jednog po jednog mačića i sklonila ih na topao tepih:

https://www.facebook.com/hafizmustafaefe/videos/935371056484631/

12552676_1062077327147336_2528057452965100065_nImam je to popratio riječima: “Maca je pronašla srce suosjećajnosti i milosti.”
Vjernicima mačke ne smetaju tijekom molitve, a novi “ukućani” čak privlače mnoge posjetitelje u džamiju. U Turskoj je inače poznata poslovica: “Ako ubiješ mačku, moraš sagraditi džamiju da ti Bog oprosti”. Poznati su i hadisi o Muhamedu a.s. čija je omiljeni kućni ljubimac bila mačka zvana Muezza, koja je prema jednoj priči spasila proroka od zmije, a u drugoj je prorok, kada je vidio da se Muezza skrasila na njegovoj halji tijekom klanjanja, uzeo makaze i odsjekao taj dio halje kako je ne bi pometao u spavanju.
Lijepo je pročitati ovakve priče o spašavanju mačaka, a pošto nas vani već odavno dočekuje hladno vrijeme, apelujemo na sve ljude dobrog srca da, kao i imam Mustafa, otvore vrata svoga doma i spase životinje s ulice.

/fotografije: Telegraph/Facebook/Imam Mustafa Efe/

Novembar 1, 2016 This post was written by Categories: Uncategorized No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top