Home
 

Protest za hitno rješavanje problema pasa lutalica u utorak

Kako prenosi portal www.vkinfo.ba, kojem se ujedno zahvaljujemo na prenošenju našeg reagovanja povodom napada pasa lutalica na 17-godišnju djevojčicu iz Velike Kladuše, u utorak, 1. decembra, organizuje se protest za hitno rješavanje problema pasa lutalica. Prenosimo vijest u cijelosti:

„Naša kćerka je stradala, to ne možemo promijeniti, ali možemo spriječiti da se tuđoj djeci desi nešto slično ili gore“, kažu Jasna i Mustafa, roditelji maloljetne djevojke koju je prije desetak dana u velikokladuškom naselju Zagrad napao čopor pasa nanijevši joj pritom teške tjelesne povrede. Oni su odlučili da u utorak, 1. decembra, organiziranjem protestnog okupljanja na Trgu mladih od nadležnih zatraže da hitno pristupe rješavanju problema pasa lutalica.

„Svakodevno mi se javljaju i drugi ljudi kojima se desilo nešto slično kao našoj kćerci. Kao roditelj ne želim da nijedno više dijete prolazi kroz patnju kroz koju moje dijete sada prolazi“, kaže Jasna.

Nadležnost za zbrinjavanje napuštenih pasa po Zakonu o zaštiti životinja iz 2009. godine, kojim je zabranjeno njihovo ubijanje, ima opštinski nivo vlasti. Međutim, ni nakon šest godina, u Velikoj Kladuši nije poduzeto ništa po ovom pitanju, o čemu smo već pisali. Problem je svake godine sve veći, odnosno, sve je više pasa lutalica na ulicama čime je ugrožena sigurnost građana, a posebno djece.

Jasna i Mustafa su ovim putem htjeli pozvati sve roditelje, građane Velike Kladuše, ali i predstavnike udruženja za zaštitu životinja i ljubitelje pasa da im se pridruže na protestnom okupljanju u utorak jer, kako ističu, nisu za ubijanje pasa već za to da se problem riješi onako kako zakon propisuje. Nadaju se da će ovim činom natjerati lokalnu vlast da se napokon posveti problemu pasa lutalica i sistematski ga riješi.”

Protest će početi u 12h, a ovim putem Udruženje za zaštitu životinja “Topla šapa” Velika Kladuša poziva sve svoje članove i druge građane Velike Kladuše da se odazovu pozivu na protest i prisustvuju istom, kako bi izvršili prijeko potrebni pritisak na općinsku vlast, koja je dužna da pse lutalice smjesti u azil za životinje i time ujedno obezbjedi sigurne ulice za svoje građane.

Novembar 28, 2015 This post was written by Categories: Uncategorized Tagged with:
No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top