Home
 

Samo metoda „Steriliši-i-pusti“ će pomoći u smanjenju broja lutalica u Bosni i Hercegovini

ETN - logo1Dragi prijatelji životinja,

Kao što smo već najavljivali, Europsko udruženje za zaštitu životinja i prirode – ETN će od 2. do 12. jula u Velikoj Kladuši obaviti veliku akciju sterilizacije. U tu svrhu prenosimo obavijest za javnost ETN-a u vezi ove kampanje u našem gradu, dok će informacije o prijavi svog kućnog ljubimca za sterilizaciju uslijediti uskoro:

Europsko udruženje za zaštitu životinja i prirode (ETN) se nalazi u Njemačkoj i provodi kampanje sterilizacije pasa i mačaka lutalica diljem Europe.

U mnogim zemljama južne i istočne Europe posljedice napuštanja nesterilisanih kućnih ljubimaca su očite: hiljade pasa i mačaka lutalica žive na ulici i stvaraju potomke svake godine. U kratko vrijeme populacija lutalica može doseći masivan broj.

No, napuštene životinje nisu jedine koje doprinose ovom porastu, kućni ljubimci koji nisu sterilisani se također razmnožavaju.

Ova situacija se također može naći u Bosni i Hercegovini. U velikim gradovima nekoliko hiljada napuštenih pasa živi na ulici i stalno se razmnožavaju. Mnoge gradske administracije su u prošlosti provodile masovna ubijanja lutalica, no to nije imalo nikakvog efekta na ukupni broj lutalica.

Kako bi se smanjio visok broj napuštenih životinja, postoji samo jedna efektna i humana metoda: Steriliši-i-pusti!

Životinje lutalice se hvataju na ulici, koje nakon toga sterilišu stručni veterinari. Ove životinje dobiju sav potreban medicinski tretman i nakon oporavka se vraćaju na ulicu. Vrlo je važno vratiti lutalice na tačno mjesto gdje su uhvaćene, tako da svaki pas može ponovno zauzeti svoj dotadašnji teritorij. U suprotnom, sterilisana životinja će se morati početi boriti za drugi teritorij u nepoznatom području a njegovo prijašnje područje će zauzeti nesterilisana životinja koja će se nastaviti razmnožavati.

Ista se stvar dešava ako su psi lutalice ubijaju. Svaki slobodan teritorij će trenutačno zauzeti druga lutalica, koja će se razmnožavati u tom području.

Stoga, ubijanjem lutalica neće se postići smanjenje populacije, već čak i povećanje.

Ova se situacija može susresti u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine, gdje su lutalice dugo vremena ubijane, no nije primjećeno smanjenje njihovog broja.

Stoga, ubijanje životinja lutalica nije samo barbarska metoda, već i u potpunosti nerazumna i nedjelotvorna metoda!

Gradske vlasti u nekim gradovima također hvataju pse na ulicama i prevoze ih na gradske deponije smeće, umjesto da ih ubijaju. No, premještanjem lutalica na drugo mjesto ne riješava problem, jer se psi nastavljaju razmnožavati i nove lutalice zaposjedaju prethodne teritorije u gradovima. Uz to, psi na deponijama za smeće često pate od ozbiljnih oboljenja i nedostatka svježe vode usljed nesanitarnih uvjeta.

Ubijanje ili premještanje lutalica ne smanjuje njihov broj!

Ovo je razlog zašto se ETN bori za implementaciju metode „steriliši-i-pusti“ diljem Europe.

Ljudi koji su prošli trening i koji su upoznati s područjem trebaju hvatati lutalice, nakon čega se lutalice sterilišu u veterinarskoj klinici ili centru za sterilizaciju i obilježavaju se markicom na uhu.

Veterinari ETN tima drže životinje dok se one ne oporave od kirurškog zahvata; u većini slučajeva lutalice se mogu pustiti nakon jedne noći. Ovo se dešava zbog činjenice da se koriste konci zašivanje koji se kasnije absorbuju (ne treba ih kasnije vaditi).

Sa svim životinjama treba postupati s poštovanjem i pažljivo dok se hvataju, jer životinje koje su preživjele brutalne način ophođenja često razviju probleme s ponašanjem, što može predstavljati problem kasnije, kada se psu pokuša naći novi dom.

Metoda  „Steriliši-i-pusti“ je dugotrajan pristup. Ne postoji način smanjenja populacije lutalica u kratko vrijeme!

Sterilisanjem se lutalice više ne mogu razmnožavati, što znači da se njihova populacija ne može povećati i problem će automatski biti riješen.

Za uspjeh kampanje je ključna stavka da se kućni ljubimci koje građani posjeduju također sterilišu, jer u suprotnom mogu doprinijeti razmnožavanju na ulici.

Pregled koraka koji se trebaju preduzeti:

– usvajanje metode „steriliši-i-pusti“ od strane općina i implementacija u kratkom roku

– financiranje sterilizacija u gradskoj klinici ili općinskom centru za sterilisanje

– stavljanje obilježavajućih markica na sterilisane lutalice

– treniranje lovaca na pse o tome kako se ophoditi prema psima na suosjećajan način

– treniranje veterinara

– obaveza sterilisanja i registracije kućnih ljubimava (putem mikročipa)

– izgradnja javnog skloništa za napuštene kućne ljubimce + za stare i bolesne lutalice

 

→ životinje se ne ubijaju, već usvajaju

– zabrana ubijanja lutalica + krivično gonjenje počinitelja

– edukativni programi u školama + kampanje u sredstvima javnog informisanja

Za više informacije o akciji sterilizacije i ETN-u, molimo vas da pogledate sljedeće brošure:brosure_etn

Obavijest za javnost organizacije ETN

Predstavljanje – ETN

Brosura Sterilisi i pusti – ETN

Informacijski materijal o akciji sterilizacije i ETN-u ljubazno ustupljen od strane ETN-a (prijevod na bosanski jezik: Topla šapa).

Juni 12, 2013 This post was written by Categories: Uncategorized Tagged with:
No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top